maanantai 21. huhtikuuta 2014

>

Bilbaossa liikennettä on paljon ja julkiset ovatkin hyvä valinta: niillä pääsee kätevästi oikeastaan kaikkialle keskustassa ja sen ulkopuolella, ja vielä melko edullisesti. Esimerkkinä: kuinka monessa kaupungissa pääset metrolla rannalle?
Kuten jo aiemmin kirjoitimme, meillä on matkakortti: 3€ maksava kortti, jolle voi ladata haluamansa summan rahaa. Kortti käy kaikkiin julkisiin kulkuvälineisiin. Mahdollisuus on ostaa myös ostaa esim. kuukausikortti könttäsummalla, mutta se käy vain metroihin. Kortin voi ostaa automaatista miltä tahansa metroasemalta.
 

Autolla tänne ei ihan äkkikummassa huvittaisi lähteä ajelemaan: paljon yksisuuntaisia katuja ja parkkeerauskulttuuri on aivan uskomaton. Autot ovat usein tienvarsilla taskuparkeissa noin sentin päässä toisistaan. Parkkipaikan löytäminen voi olla siis jo itsessään mission impossible, mutta entäs sitten se parkkeeraus? Ei oikein ymmärretä, miten nämä saa autot parkkiin ja siitä pois ilman, että naapurin mersu saa uuden pintamuotoilun (tosin, useimmissa autoissa tällainen muotoilu jo on..).



Ajon aikana näyttäisi olevan myös sallittua pysähtyä keskelle katua esimerkiksi puhumaan puhelimeen tai vaikkapa siksi aikaa, kun emäntä käy kaupassa, kunhan vain muistaa laittaa hätävilkut päälle. Muut sitten pujottelevat sieltä, mistä sattuu mahtumaan.
Pyöräilijöiltä täältä löytyy myös paljon, ja heille on omat kaistansa tai sitten ajellaan autojen seassa, mikä on kävelijöiden kannalta kyllä hyvä, koska välillä tuntuu, että paikalliset suhaavat pyörillä jotain 100km/h.

Vaikka autolla ajo kuulostaa lähinnä palkinnon arvoiselta suoritukselta, on kaupunki erittäin turvallinen kävelijöille ja julkisen liikenteen käyttäjille. Kaupunkialueella on joka kulmassa liikennevalot tai ainakin suojatiet, joita autoilijat kunnioittavat oikein kivasti.
Itseltä ei vielä löydy niin paljoa luottoa autoilijoihin, kuin paikallisilta: välillä näyttää, että espanjalaiset haluavat päätyä suoraan konepellille. Autokoululaiset treenaavat varmaankin siis täällä parkkeerausta sekä silmät selässä ja päässä ja kädessä ajamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti