tiistai 15. huhtikuuta 2014

Athletic, athletic, athletic!


Kannustuslaulut tulevat soimaan varmaan seuraavan kuukauden ajan päässä, sen verran kovaa möykkää Athletic Bilbaon kannattajat pitivät maanantain pelissä, kun joukkue kohtasi Malagan kotiareenallaan San Mamésissa.

Athletic Bilbao on Bilbaon jalkapalloseura, joka pelaa Espanjan korkeinta sarjatasoa Primera Divisiónia, eli ehkä hieman tutummin La Ligaa.

Koti-Suomessa futista ei juurikaan tule seurattua, mutta miten voisi jättää väliin pelin Espanjassa, kun on mahdollisuus päästä? Espanjalainen jalkapallokulttuuri on aivan omaa luokkaansa ja kokemisen arvoinen asia myös heille, jotka eivät itse jalkapallosta niin kiinnostuneita ole.


Yhteyshenkilömme Iker hommasi meille paikat peliin – Athletic Bilbaon uusi kotistadion on vielä vähän rakennusvaiheessa, eikä toinen pääty ole ollenkaan käytössä. Kausikorttilaiset ovat toistaiseksi etuoikeutettuja paikan ostajia, joten muille lippuja jää hyvin vähän (n. 70). Mahdollisuus saada lippu olisi siis ollut ehkä 1 miljoonasta, siispä Ikeriä käy kiittäminen, että pääsimme peliin! Lipulle hintaa tuli 65€.

Paikalliset aloittavat ”peliin valmistautumisen” 2-3 tuntia ennen itse pelin alkua. Stadionille johtava katu oli aivan täynnä väkeä, kun peliin tulijat olivat kerääntyneet juomaan viiniä, syömään ja juttelemaan – eli ihan vain hengailemaan siis.


Itse stadion on aika vaikuttavan kokoinen, vaikka päätykatsomon ei olekaan vielä valmis. Menimme suhteellisen hyvissä ajoin stadionille katseltuamme ensin hetken paikallisten menoa, sillä arvelimme paikkojen löytämisen olevan hankalaa. Kaikkea muuta: kortti leimataan portilla, kävellään sisään, katsotaan oikea ”blokki” eli katsomonosa, portaissa lukee rivien numerot ja sitten vain tsekataan numero penkistä. Erittäin helppoa, kun ottaa huomioon, että stadion tulee täysin valmiina vetämään yli 53 000 katsojaa… Vertailukohteeksi, Suomen suurimpaan jäähalliin, Hartwall Arenalle, mahtuu jääkiekko-ottelua katsomaan n. 13 000 katsojaa.




Meidän paikkamme sattuivat sijaitsemaan juuri HC-fanikatsomon vieressä, joten hiljaista ei ainakaan ollut missään vaiheessa. Huomiota herättävää oli se, että pelin tapahtumiin reagoi koko katsomo – jos kaikki eivät välttämättä yhteislauluihin osallistuneet, hyvät syötöt ja taitavat harhautukset palkittiin kaikkien voimin: taputuksilla ja vihellyksillä.
Pelin hellyyttävin hetki (meidän mielestä) oli, kun fanikatsomo bongasi muutaman rivin meidän etupuolella istuneen n. 8-vuotiaan superfanin, joka sai toimia seremoniamestarina, eli huudattaa faneja hetken aikaa.


Väliajalle kaikki olivat ottaneet omat eväät mukaan – myös nestepitoiset. Silti kertaakaan ei nähty kenenkään riehuman tms. muuten käyttäytyvät epäasiallisesti.

Peli päättyi Athletic Bilbaon 3-0 voittoon. Kotimatkakin sujui rauhallisesti n. 00.30 aikaan. Kokemuksena ottelutapahtuma oli ihan mahtava – suositellaan kaikille kenellä on mahdollisuus mennä katsomaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti